QUÈ ÉS LA REGANYÀ?
La Reganyà és un dolç tradicional d'origen humil que combina la mona de Pasqua amb la carabassa i ha sigut elegit pel Gremi de Forners per ser un producte singular a Alzira.
Són molts els dolços elaborats tradicionalment a la nostra ciutat, i uns quants d'ells que tenen com a ingredient fonamental la carabassa, com els bunyols o l'arnadí. Però és sens dubte la Reganyà, elaborada amb aquesta dolça hortalissa, la més particular i pròpia dels forns d'Alzira.
HISTÒRIA
Com és ben sabut, molts dels dolços tradicionals valencians que contenen mel, llavoretes, sucre de canya, canella, carabassa o fruita seca (com les ametles), tenen un origen musulmà. Aquesta herència cultural del regne musulmà de València, i de la seua pervivència en el posterior Regne de València cristià, afectà a tots els costums i tradicions, deixant a la nostra gastronomia empremtes com la Reganyà.
Amb l’expulsió massiva musulmana ordida per Felip III, els més joves d'origen musulmà es quedaren d’amagat com a “esclaus” a les cases cristianes, fent les faenes de la casa que els amos cristians no feien, com per exemple cuinar, i potser està ací l’origen i ell manteniment del nostre producte.
EN L'ACTUALITAT
A hores d’ara, la Reganyà ha passat d’elaborar-se en les cases de forma tradicional als forns tradicionals del poble, amb la recepta transmesa de generació a generació. Cal dir que aquest origen totalment popular ha fet de la Reganyà un producte amb algunes xicotetes variacions.
A Alzira la variació que la fa particular i única és un ingredient fonamental: la carabassa. Als productes bàsics per a fer la coca com ous, oli, farina i sucre, s’afegeix aquesta hortalissa essencial i característica, torrada i escorreguda, la qual ha d’ocupar el 50% en proporció dels ingredients. I serà, doncs, la qualitat de la carabassa la que li donarà a la coca el sabor, color i olor tan característics i especial.